top of page
Centrissime_Logo-Baseline-FR_RVB_Synthes
drapeau fr.jpg
drapeau nl.jpg
Asc CCH

 

SCHEepsliften van het historisch "canal du centre"

Wie La Louvière zegt, denkt automatisch aan het kanaal dat er doorloopt. Het is heerlijk wandelen langs zijn beboste oevers en wie wil, kan ook een tochtje op dit kanaal maken met een binnenvaartuig! Schepen die de lift nemen! Al sinds een eeuw zijn er tussen La Louvière en Thieu vier hydraulische scheepsliften in bedrijf. Ze werden tussen 1882 en 1917 gebouwd en elk ervan overbrugt een hoogteverschil van pakweg 17 meter. Hun enige energiebron is water!

 

KABELLIFT VAN STRÉPY-THIEU

Om de bevaarbare waterwegen in België voor schepen van 1350 ton met elkaar te verbinden was de aanleg van een nieuwe sectie van het «Canal du Centre», met de bouw van een scheepslift, vereist. Het werd de grootste die ooit in de wereld is opgericht en hij overbrugt een hoogteverschil van 73,15 meter! Dit uitzonderlijke bouwwerk is toegankelijk voor het publiek. Het bezoek loodst u van de ene ontdekking naar de andere, bijvoorbeeld de indrukwekkende machinezaal, het prachtige uitzicht over de hele site en haar mooie omgeving en de tentoonstelling van fossielen die tijdens de graafwerken op dit bouwterrein werden gevonden. Ook het didactische luik werd niet vergeten met een film over de bouw en de werking van de lift. Bewegende maquettes en interactieve spelletjes zorgen ervoor dat het geen saaie bedoening wordt

 

 

de CANTINE DES ITALIENS 
 

De “Cantine des Italiens” werd in 1946 gebouwd door de fabrieken van Boël voor de arbeiders, en ze werden omgebouwd tot café/restaurant en Intrerpretatiecentrum over de Immigratie. Huur een elektrische boot vanaf de kantine !

HELLEND VLAK VAN RONQUIÈRES

Eén van de meesterwerken van Centrissime. De toren van het Hellend Vlak van Ronquières is van tien kilometer in de omtrek te zien. Hij laat u niet alleen genieten van een weids panorama, maar huisvest bovendien een rondgang over de binnenvaart, met als titel ’Een boot, een leven…’. De technische blikvanger is uiteraard het Hellend Vlak zelf (twee ’scheepsbakken’ op rolwielen die langs een helling van 1500 meter lang een hoogteverschil van zowat 70 meter overwinnen). Een staaltje van technisch vernuft en tegelijk een markant voorbeeld van het gebruik van beton in de architectuur (door de auteur van de pijl van de burgerlijke bouwkunde van de Expo 58). Zijn nieuw ’Visitor Centre’ maakt u mogelijk de binnenvaart vanaf de glasloopbruggen overhangende de site en toegankelijk door de panoramaliften.

Asc ST
Cantine
Ronquieres
Canaux
infos Canal Centre

Infos : canal du centre. 
 

Tel : +32(0)78 / 05.90.59 - Fax : +32(0)65/397 180

info.voiesdeau@hainaut.behttp://www.canalducentre.be 
 

Afvaart van Kabellift van Strépy-Thieu 

Rue Raymond Cordier, 50 - 7070 Strépy-Thieu

Fiestverhuur op scheeplift van Strépy-Bracquegnies 

bottom of page